joi, 8 octombrie 2015

Tratamentul Spondilozei cu Terapia Bowen.

Spondiloza cervicala este o afectiunea degenerativa a vertebrelor cervicale si a discurilor intervertebrale ale acestora.Caracteristica acestei boli este aparitia unor formatiuni osoase numite osteofite(ciocuri) la nivelul vertebrelor.Principalul simptom al bolii este durerea puternica, cauzata de contracturile musculare.

TERAPIA BOWEN prin proceduri specifice relaxeaza muschii din zona afectata ceea ce duce la disparitia contracturilor musculare si repunerea vertebrelor in pozitia lor anatomica, favorizand refacerea celulara.

O sedinta de terapie Bowen se face o data la 7 zile,perioada in care organismul lucreaza pentru refacerea zonei afectate.Durata unui tratament Bowen depinde de gravitatea si vechimea bolii .Tariful unei sedinte este de 50 lei.Durata unei sedinte este de o ora.

PROGRAMARI la : 0725939301


Cauzele spondilozei:
- reducerea mobilitatii articulare datorate obezitatii.
- adoptarea unei pozitii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit in fata calculatorului sau la birou).
- scaderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul).
- anomalii congenitale.
- traumatisme.


Simptome:
-apar dureri la nivelul vertebrelor afectate si se reduce mobilitatea coloanei.
-durerile vertebrale sunt difuze, vag localizate, cu debut insidios si evolutie indelungata, de intensitate moderata.
-durerile se accentueaza la oboseala, in ortostatism, in mers prelungit, transportul unor obiecte grele, imobilizarea coloanei intr-o anumita pozitie timp indelungat.
-durerea cedeaza sau dispare in repaus, mai ales in pozitia de intins pe spate pe un plan dur.
-pe fondul durerii cronice, moderate, pot sa apara episoade de crize dureroase, acute care dureaza cateva zile sau saptamani si se caracterizeaza prin dureri vii, foarte puternice.
-aceste episoade se insotesc de contracturi reflexe puternice ale muschilor si limitare functionala a miscarilor de la nivelul coloanei cervicale.
-vertij (ameteli).
-dureri de cap in regiunea occipitala.
-gat intepenit, dureros.
-amorteli sau furnicaturi ale membrelor superioare.
-durere in umar, brat, piept.
-nevralgii intercostale.
-slabiciunea mainilor.
-reflexe anormale.
-pierderea echilibrului.
Spondiloza cervicala are 5 stadii de evolutie:

Spondiloza cervicala in stadiul 1, local

Este faza in care procesul de degradare incepe la nivelul discului intervertebral, deci exista fenomene localizate doar la nivelul unui disc. Se poate spune ca in acest stadiu avem doar o discopatie.
Ca simptomatologie, in acest stadiu al spondilozei avem o durere care poate fi de mai mica sau mai mare intensitate, dar care e locala, doar la nivelul discului bolnav (discopatia). Daca nu se intampla acest lucru, boala avanseaza si se ajunge in urmatorul stadiu

Spondiloza cervicala in stadiul 2 , miotonic

Este faza in care procesele degenerative cuprind doua sau mai multe discuri intervertebrale, precum si structurile adiacente. Procesul depaseste deci zona coloanei cervicale si cuprinde si musculatura paravertebrala, de aceea se numeste miotonic.
In acest stadiu al spondilozei durerea este de mai mare intensitate si cuprinde o zona mai extinsa, de obicei coborand pana la nivelul vertebrei C 7.

Spondiloza cervicala in stadiul 3, iritativ

In aceasta etapa a spondilozei sunt afectati si nervii care pleaca de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea creste in intensitate si se extinde spre regiunea umerilor. Acum lucrurile se complica si in acest stadiu apar noi afectiuni si anume:
  • Sindromul muschilor scaleni
  • Periartrita scapulohumerala
  • Distonia neurovegetativa
  • Sindromul Reino
  • Hipertensiunea arteriala

Spondiloza cervicala in stadiul 4, numit radicular

In acest stadiu, spondiloza cervicala se concretizeaza prin fenomenul de compresiune a radacinilor nervoase care pleaca de la acest nivel, ceea ce inseamna ca simptomalogia se raspandeste pe toata zona care e enervata de radacina nervoasa respectiva. Daca e vorba de afectarea radacinilor nervoase de la nivelul C1 - C3, se dezvolta Sindromul de insuficienta circulatorie vertebrobazilara (ICVB).

Spondiloza cervicala in stadiul 5, numit si atrofic

In acest stadiu al spondilozei apar disfunctii trofice ale segmentului vertebral afectat. Toata simptomatologia pomenita mai inainte se accentueaza, se agraveaza si de cele mai multe ori se ajunge la complicatii. Intre cele 3 segmente ale coloanei vertebrale - cervical, toracal si lombar, pot exista diferente in ceea ce priveste dezvoltarea spondilozei. Intr-un segment vertebral, spondiloza poate fi intr-un anumit stadiu de dezvoltare, in timp ce in altul poate sa fie intr-un stadiu mai avansat, sau invers, sa nu fi ajuns inca in acel stadiu. Acest lucru depinde de gradul in care este solicitat organismul de-a lungul anilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu